Wat Is Tai Chi?

Vorm

De Tai Chi Vorm is de basis van onze Tai Chi. Het is de eerste pilaar van onze stijl. De andere pilaren zijn Push Hands en Zwaard. In de Vorm leer je jezelf kennen. In Push Hands leer je de ander kennen.

Het eerste principe van Tai Chi is ontspanning. In de vorm leren we ons hele lichaam van top tot teen te ontspannen.

Push hands

Push Hands is een partner oefening waarmee je kunt testen hoe goed je de Tai Chi principes al hebt verinnerlijkt en leer je hoe je ze toe kunt passen. Hieronder zie je een van de manieren om Push Hands te oefenen.

da lu

Da Lu is Push Hands in beweging en wordt ook wel “Vier hoeken Push Hands” genoemd . De vier houdingen in Push Hands en de vier acties in Da Lu vormen samen de “Acht houdingen van Tai Chi

Zwaard vorm

De zwaard vorm is gestoeld op dezelfde principes als de solo vorm. De bewegingen zijn in de zwaardvorm iets wijder en het tempo is iets sneller.

Zwaard vechten

Bij het zwaardvechten is het “plakken” aan elkaars zwaard het eerste doel dat we proberen te leren. Als we goed kunnen plakken zijn we redelijk veilig voor de eventuele aanval van onze partner.

Wat maakt Tai Chi zo bijzonder?

Het basis principe van onze Tai Chi is ontspanning waardoor we Chi (energie) ontwikkelen. Door ontspanning en de juiste houding openen we de doorgangswegen in ons lichaam zodat deze energie kan gaan stromen. Dit zorgt voor een goede gezondheid, psychologisch welbevinden en uiteindelijk kracht.

Door een punt onder de voet dat we de “borrellende bron” noemen maken we een connectie met de grond. We zinken als het ware de grond in en schieten wortel. Wanneer ons lichaam voldoende zacht en open is komt er een energie uitwisseling met de grond tot stand en ontwikkeling we “struktuur.” Voorbeelden van struktuur kun je hieronder zien.

Root

Als je wortel (root) diep genoeg de grond in gaat is het moeilijk voor anderen om je om te duwen. Zelfs in een hoek van 90 graden zoals hier in het filmpje te zien is. Zolang je geen weerstand biedt aan de druk van de tegenstander heeft hij geen vat op je en kun je dus blijven staan.

afweer

Hier doen we hetzelfde maar dan vanuit de houding “linker afweer” en vervolgens de “rechter afweer”. Het idee is dat het lichaam zo open is dat de kracht van de tegenstander naar de grond gaat. Hij duwt dan in feite tegen de grond.

Waarom Tai Chi?

Gezond

Tai Chi heeft een positieve effect op je balans, je bloeddruk, je weerstand en het voorkomen van bot ontkalking.

meditatief

Tai Chi is naast bijzonder goed voor de gezondheid ook een meditatie. Het is meditatie in beweging.

vermindert Stress

Tai Chi leert je om niet alleen tijdens de oefening maar ook in het dagelijkse leven anders met stress om te gaan.

zelfverdediging

Tai Chi is ook een zeer effectieve zelverdedigingskunst. Omdat Tai Chi niet uitgaat van spierkracht is Tai Chi dan ook uitermate geschikt voor vrouwen.

Spiritueel pad

Door het beoefenen van Tai Chi ga je letterlijk en figuurlijk meer op je eigen benen staan. Het is een pad naar autonomie en emancipatie.

geschikt voor iedereen

Het maakt niet uit of je jong of oud bent. Of je een sterke of zwakke gezondheid hebt. Tai Chi is geschikt voor iedereen.

lichaamsbewustzijn

Met het leren van de vorm gaan we ons lichaamsbewustzijn verder vergroten. Dit betekent dat we een veel diepere verbinding met ons lichaam gaan maken.

Vergroot je bewustzijn

Door de beoefening van Tai Chi Chuan zul je langzaam maar zeker meer voeling met je lichaam en je geest krijgen waardoor je zult gaan zien hoezeer je gedachten en je lichaam met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden.

Je kunt overal oefenen

Het beoefenen van Tai Chi kan overal. Je hebt al genoeg aan een ruimte van 2 bij 2 meter om de vorm te kunnen oefenen. Verder heb je geen speciale kleding of attributen nodig.

Wil je ook Tai Chi leren of het uitproberen?