De volledige titel van dit werkje van Cheng Man-ch’ing en Robert W. Smith uit 1966 is “T’ai-Chi de meest verheven oefening voor gezondheid, sport en zelf-verdediging” en is voor het eerst uitgegeven in het Nederlands in 1977 door Uitgeverij Bert Bakker.

Supreme Ultimate

De Engelse en Nederlandse versie

Cheng en Smith beginnen het boek met een korte inleiding tot Tai Chi en vertellen daarin iets over de vele positieve eigenschappen van Tai Chi en geven wat achtergrond informatie over de naam “Tai Chi” en over de ontstaansgeschiedenis van Tai Chi.

Daarna worden de grondbeginselen van Tai Chi behandeld: ontspanning, het circuleren van de Chi en het hangen aan een touwtje.

In hoofdstuk 3 hamert Cheng weer op het belang van het juiste onderricht, net zoals hij dat in zijn Dertien Verhandelingen deed. Volgens Cheng Man-ch’ing is goed onderricht het allerbelangrijkste van de drie elementen die je nodig hebt om Tai Chi te leren. Deze drie zijn 1. het juiste onderricht of methode 2. doorzettingsvermogen en 3. natuurlijk talent. Verder wordt het belang van het elke dag oefenen benadrukt.

Je kunt beter een maaltijd overslaan of een paar minuten te laat naar bed gaan, dan dat je een ronde Tai Chi mist.

In hoofdstuk vier komen we dan aan bij het belangrijkste onderdeel van dit boek, namelijk de uitleg en beschrijving van de Cheng Man-ch’ing vorm van Tai Chi.

De meest verheven oefening

De Tai Chi vorm instructie

Hierin wordt elke houding en beweging beschreven. Alhoewel Cheng en Smith erg hun best hebben gedaan om de bewegingen en houdingen zo goed mogelijk te beschrijven is het natuurlijk niet echt mogelijk om de Tai Chi vorm uit een boekje te leren. Als naslagwerk naast andere leermethodes is het boekje zeker wel geschikt.

Aan het eind van het hoofdstuk is nog een sequentie van foto’s van Cheng Man-ch’ing opgenomen om beter de “flow” van de vorm te kunnen zien. In de Engelstalige hardcover versie van het boek is die uitgevoerd als een paar uitklapbare pagina’s.

Jezelf loslaten en voor je tegenstander zwichten

Hoofstuk 5 neemt de beoefening van Tai Chi als sport onder de loep en welk een geestelijke en lichamelijk instelling daarvoor nodig is. Ook hier komt natuurlijk het belangrijkste principe van Tai Chi “Ontspanning” weer duidelijk naar voren. Cheng zegt dat de ontspanning in de voeten begint. Dat de voet “wortel” moet schieten in de grond zodat de student het gevoel krijgt dat zijn gewicht verbonden is met de grond waarop hij staat. Daarna zal er een  “hardnekkige kracht” vanuit de voeten ontwikkeld worden.

Dan volgt een uitleg over de oefening van de duwende handen die in onze traditie overigens omschreven wordt als “voelende handen”. De term “voelende handen” is een nauwkeuriger omschrijving van wat er werkelijk van je gevraagd wordt. “Jezelf loslaten en voor je tegenstander zwichten” is een belangrijk idee in deze oefening. Ook gaat Cheng in op de juiste methode om je “tegenstander” te ontwortelen en geeft hij tips hoe deze techniek onder de knie te krijgen.

In hoofdstuk 6 komt de applicatie van Tai Chi als een zelfverdedigingskunst aan bod. Aan de hand van zes bewegingen uit de vorm worden een aantal applicaties uitgelegd en voorgedaan.

Hoofdstuk 7 bevat de twaalf belangrijke punten van Cheng Man-ch’ings meester Yang Cheng-fu. “Het belangrijkste punt is sung wat vertaald zou kunnen worden als ontspannen maar zelfs deze omschrijving is nog te stijf. Je moet je hele lichaam ontspannen”.

Dan is er nog een vraag en antwoord gedeelte waarin Cheng Man-ch’ing vragen van leerlingen beantwoordt.

Het laatste en achtste hoofdstuk behandeld de Tai Chi Klassieken, de acht houdingen van Tai Chi, het lied van de dertien houdingen en het lied van het oefenen van het duwen met de handen.

Conclusie

  • De kwaliteit van de aangeboden informatie is hoog.
  • De stijl waarin het geschreven is is een beetje gedateerd maar dat is niet gek wanneer je bedenkt dat het in 1977 is uitgebracht.
  • Als naslagwerk is dit boek zeker een aanrader.
  • Je kunt met dit boek alleen niet goed de vorm leren.
  • De vertaling laat af en toe wat steekjes vallen. (zie mijn artikel over Het lied van de oefening van het duwen met de handen)

De eindconclusie is dat dit boek in elke boekenkast van een zichzelf respecterende Tai Chi beoefenaar van de Cheng Man-ch’ing stijl thuishoort. Ik geloof dat het boek niet meer nieuw in het Nederlands te koop is maar het is tweedehands zeker online te vinden.

Wanneer je meer van dit soort artikelen wil lezen overweeg dan om ons te ondersteunen door een donatie te doen. Wil je ook toegang hebben tot de artikelen, podcasts en videos voor leden dan kun je al voor €60 per jaar toegang krijgen. 

Wil je een donatie doen?

Wil je donateur worden?