Mijn naam is Fan Jansen. Ik woon in Rotterdam, 45 jaar geleden geboren in Tilburg en ruim 10 jaar bevlogen beoefenaar van Tai Chi. Ik heb Tai Chi ontdekt door Vincent Zee met wie ik ook Aikido heb gestudeerd.

Tai Chi boeide mij omdat ik hierin een kant van krijgskunst ontdekte waarbij het niet gaat om winnen of verliezen, maar juist om dingen laten gebeuren en vloeien door ‘niet doen’ (Wu Wei). Ik ontdekte dat Tai Chi mij rust en houvast voor elke dag bracht en dat het mijn zachtheid en ontspanning bevorderde.

Waarom Tai Chi

Tai Chi biedt veel voordelen. Het helpt om spanning in jezelf te voelen en die los te laten zonder het te forceren. Ook verbetert Tai Chi de circulatie, nachtrust, vermindert stress en geeft meer energie. Omdat Tai Chi veel aandacht vraagt, is het ook een vorm van meditatie in beweging en tevens erg goed voor evenwicht en balans, zowel letterlijk als figuurlijk. Tai Chi wordt ook wel een interne krijgskunst genoemd, waar je voornamelijk aan de slag gaat met jezelf vanuit een gevoel van mededogen. Het is een vorm van training waar iedereen baat bij heeft en die iedereen kan beoefenen.

Mijn drijfveer

Door les te geven in Tai Chi wil ik vooral een gevoel van veiligheid en tevredenheid overbrengen dat je kunt ontwikkelen en daardoor ook naar anderen kunt uitdragen. Ook vind ik het erg interessant om parallellen te vinden met het beoefenen van krijgskunst en de omgang met problemen in het dagelijks leven. Daarnaast vind ik het mooie aan Tai Chi dat je als leraar en leerling gelijkwaardig bent en van elkaar leert.

Mijn lesstijl

Wat mij typeert als leraar is mijn rustige en geduldige manier van uitleggen, mijn relativerende humor en mijn visie dat alles elkaar beïnvloedt en dat het lichaam de ingang is tot de geest. Ik ben ervan overtuigd dat je met de juiste Tai Chi oefeningen de spanningen die opgeslagen zijn in het lichaam kunt verminderen en dat Tai Chi een behoorlijke meditatieve en therapeutische waarde heeft.

Mijn ervaring

Ik geef ook les in Hapkido (bij Huk Tti in Rotterdam). Daarnaast heb ik Zen Meditatie en Sunmudo gestudeerd. Met het bestuderen van verschillende stijlen in krijgskunst en meditatie, richt ik mij vooral op de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Dit stelt mij in staat om in mijn lessen deze kennis te combineren en over te dragen.

Mijn aanbod

Ik bied individuele of groepslessen op locatie in Tai Chi aan in de verkorte Yang stijl van Cheng Man-ch’ing.

Contact

Heb je vragen of interesse om les bij mij te volgen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op via fjansen@taichionline.nl of 06 – 81 5050 37.

Locatie lessen:

  • Neem contact met ons op